вгору

Як оскаржити рішення податкових органів?

Рішення, прийняті податковим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному та в судовому порядку. Це визначено п. 56. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) 

Якщо платник податків вважає, що податковий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень податкового органу, встановлених ПКУ або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до податкового органу вищого рівня.  

Скарга подається до ДПС вищого рівня у письмовій або електронній формі засобами електронного зв’язку протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується. 

Платник податків одночасно з поданням скарги контролюючому органу вищого рівня зобов’язаний письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку повідомляти контролюючий орган, яким визначено суму грошового зобов’язання або прийнято інше рішення, про оскарження його ППР або будь-якого іншого рішення.  

Скарга, подана із дотриманням строків, визначених абз. першим п. 56.3 ПКУ, зупиняє виконання платником податків грошових зобов’язань, визначених у ППР (рішенні), на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміністративного оскарження. 

Протягом зазначеного строку податкові вимоги з податку, що оскаржується, не надсилаються, а сума грошового зобовязання, що оскаржується, вважається неузгодженою. 

З урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, платник податків має право оскаржити в суді ППР або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення. 

Рішення ДПС, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміністративному оскарженню. 

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобовязання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили. 

Якщо до подання позовної заяви проводилася процедура адміністративного оскарження, платник податків має право оскаржити в суді ППР або інше рішення ДПС про нарахування грошового зобов’язання протягом місяця, що настає за днем закінчення процедури адміністративного оскарження відповідно до п. 56.17 ПКУ. 

Важливо! Тимчасово, на період з 01.08.2023 р. до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання ППР, суми податкового зобовязання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01.08.2023 р. та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобовязання, вважаються скасованими, а пеня не нараховується. 

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.