вгору

Як перевірити чинність та термін дії посиленого сертифіката ЕЦП?

Автоматизована перевірка електронного документа включає, зокрема, перевірку правового статусу електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) шляхом встановлення чинності посиленого сертифіката ключа підписувача на час підписання електронного документа та відповідності особистого ключа підписувача відкритому ключу, зазначеному у посиленому сертифікаті. При цьому дата та час накладення ЕЦП встановлюються за даними позначки часу, отриманої підписувачем від акредитованого центру сертифікації ключів (далі – АЦСК) в момент підпису, а чинність посиленого сертифіката на цей момент встановлюється за даними відповідного онлайн-сервісу АЦСК (OCSP) та/або даними актуальних списків відкликаних сертифікатів (CRL) зазначеного АЦСК.

Це передбачено п. 10 р. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Як же можна перевірити чинність та термін дії сертифіката ЕЦП?

Перевірити електронний цифровий підпис (з позначкою часу) можна за допомогою онлайн-сервісу Центрального засвідчувального органу.

У разі отримання послуг ЕЦП в АЦСК «Україна», інформацію щодо терміну дії посиленого сертифіката ЕЦП можна отримати таким чином.

Для цього на сайті АЦСК «Україна» на головній сторінці у віконці «Пошук сертифікатів» необхідно ввести код ЄДРПОУ платника податків. Після введення коду ЄДРПОУ відобразиться інформаційне віконце, в якому буде зазначено назву юрособи чи фізособи-підприємця, чинність та термін дії сертифікатів якої перевіряємо.

В даному інформаційному віконці будуть відображені всі сертифікати, зареєстровані за даним підприємством чи ФОП, із зазначенням власника сертифіката, терміну дії з … по, призначення сертифіката.

Крім того, тут можна переглянути функцію «Показати відкликані та заблоковані сертифікати», натиснувши на неї.

Також, переглянути строк дії ЕЦП можна у програмі M.E.Doc. Для цього потрібно зайти в розділ Адміністрування – Сертифікати.

До відома!

Якщо термін дії посиленого сертифіката ЕЦП сплинув або його статус змінено на заблокований, платнику необхідно звернутись до АЦСК «Україна» із письмовою заявою встановленого зразка.