вгору

Якщо єдинник перевищив граничний обсяг доходу

ГУ ДФС у Рівненській області нагадало, що розмір доходу, який дає право перебувати на спрощеній системі оподаткування, для всіх груп різний. Так, відповідно до п. 291.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для єдинників:

  • 1 групи – дохід не перевищує 300 000 грн;
  • 2 групи – дохід не перевищує 1 500 000 грн;
  • 3 групи – дохід не перевищує 5 000 000 грн.

Ставки, встановлені пп. 293.3 – 293.5 ПКУ, застосовують з урахуванням таких особливостей (п. 293.8 ПКУ):

Група платників єдиного податку, які перевищили граничний розмір доходу у календарному кварталі

Наслідки з наступного календарного кварталу

1 група

За заявою переходять на застосування ставки ЄП для 2 або 3 групи або відмовляються від застосування строщеної системи оподаткування (переходять на загальну систему)

2 група

За заявою переходять на застосування ставки ЄП для 3 групи або відмовляються від застосування строщеної системи (переходять на загальну систему оподаткування)

3 група

За заявою переходять на загальну систему оподаткування

Заява щодо переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Зверніть увагу!

Крім того, платники 1, 2 та 3 груп (фізособи-підприємці), які допустили перевищення дозволеного обсягу доходу, до суми такого перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%. Єдинники 3 групи – юридичні особи до суми перевищення застосовують подвійний розмір ставок єдиного податку, визначених у п. 293.3 ПКУ (тобто 6% чи 10%).

Таким чином, при перевищенні платником єдиного податку 1 або 2 групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, фізособа-підприємець повинна змінити групу єдиного податку або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування. А єдинники 3 групи у разі перевищення дозволеного обсягу доходу зобов’язані здійснити перехід на загальну систему оподаткування.

Аналогічні відповіді розміщені в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорії 107.01 та 108.01.07.

До відома!

Якщо фізособа-підприємець – платник єдиного податку змінила протягом календарного року групу платника єдиного податку, така особа з метою перебування на обраній нею групі у поточному році щокварталу визначає загальний обсяг доходу, отриманий з початку календарного року.

У разі, якщо при визначенні загального обсягу доходу в окремому календарному кварталі (враховуючи дохід, отриманий нею під час перебування на іншій групі платника єдиного податку) перевищено обсяг річного доходу, визначеного для групи платника єдиного податку, на якій вона перебуває, то до суми перевищення такого доходу застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15% ЗІР», категорія 107.05).

Нагадаємо, що відповідно до п. 295.7 ПКУ єдиний податок, нарахований за перевищення граничного обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал («ЗІР», категорія 107.06).

Додатково дізнайтесь про обмеження для перебування на єдиному податку 1-3 групи з Блогу бухгалтера.