вгору

Якщо порушено порядок взяття на облік, зокрема, у разі неподання ф. 20-ОПП: чи застосовується відповідальність?

Нагадуємо, що податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку. Це передбачено п. 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

При виникненні змін у даних або внесенні змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з Порядком № 1588, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до ДПС уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік, шляхом подання реєстраційної заяви за ф. № 1-ОПП (для юросіб та їх відокремлених підрозділів), № 5-ОПП (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) з позначкою «Зміни» або за ф. № 1-ОПН (для іноземної юридичної компанії) – з позначкою «Перереєстрація, зміни». 

Крім того, платники податків – юрособи та відокремлені підрозділи юросіб зобов’язані подати відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи до контролюючого органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви за ф. № 1-ОПП або за ф. № 1-ОПН з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». 

Відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах встановлена ст. 117 ПКУ. 

Згідно з п. 117.1 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юросіб, відокремлені підрозділи юрособи чи юрособу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 грн. 

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юрособи чи юрособу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 грн. 

Згідно з пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який визначав окремі особливості зупинення перебігу строків, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (у т. ч. за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення за ф. № 20-ОПП, заяв за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП, № 1-ОПН) не застосовувалася. 

У зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 р. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ, яким, зокрема, внесено зміни до пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з 01.08.2023 р. для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. 

Отже, з 01.08.2023 р. відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах (у т. ч. за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення за ф. № 20-ОПП, заяв за формами 1-ОПП, № 5-ОПП та № 1-ОПН), передбачена п. 117.1 ПКУ, застосовується. 

Про це інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області. 

Нагадуємо нашим користувачам, що форми №20-ОПП (ідентифікатор J/F1312005), №1-ОПП (J1312106), №5-ОПП (F1314104), №1-ОПН (J1315405) зручно подати в М.E.Doc.