вгору

Якщо за адресою фізособи зареєстровано підприємство: що з податком на нерухомість?

Нагадаємо нашим читачам, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується (зменшується) фізособі, у власності якої знаходиться:

  • квартира – 60 кв. метрів;
  • житловий будинок – 120 кв. метрів;
  • одночасно квартира та житловий будинок (у тому числі їх частки) – на 180 кв. метрів.

При цьому, зазначена пільга не надається, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності). Норма встановлена пп. 266.4.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ПКУ).

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (п. 45.2 ПКУ).

Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Отже, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована юрособа, пільга із сплати податку на нерухомість не застосовується.

Тобто, якщо фізособа – є засновником юридичної особи, то така особа не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Дніпропетровській області.