вгору

Кабмін затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами

Уряд затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами. Про це зазначено на сайті Уряду. Документ схвалено для продовження реалізації реформи, яка є частиною зобов’язань України на шляху до ЄС.  

Документ встановлює: 

  • порядок отримання ліцензії підприємствами, які мають намір працювати з небезпечним відходами - здійснювати їх збір, зберігання, оброблення, видалення; 
  • організаційні, кадрові та технологічні вимоги до таких підприємств та їх устаткування.  

Як зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України  Р. Стрілець, реформа управління відходами, яка наразі запущена в Україні, встановлює цивілізовані правила і у цьому секторі. 

Тож відтепер, щоб мати право здійснювати операції з небезпечними відходами, підприємствам потрібно зробити два кроки: 

Перший - пройти передліцензійну перевірку.  

Такі перевірки проводитимуть за заявами суб’єктів господарювання працівники Міндовкілля. Зокрема, безпосередньо на місці встановлюватимуть наявність та відповідність матеріально-технічної бази підприємства технологічним вимогам, правилам технічної експлуатації установок та техрегламентам.   

Зверніть увагу! Міністерством затверджено Порядок здійснення відповідних перевірок, який зареєстровано в Мін’юсті 04.12.2023 р. за №2099/41155. 

Суб’єкти господарювання можуть заходити на Інформаційну систему управління відходами на ЕкоСистемі та подавати заяви на проходження перевірки.  

Другий - подати документи для отримання ліцензії відповідно до затверджених Ліцензійних умов.  

Такий підхід дозволить Україні вирішити накопичені проблеми із небезпечними відходами, забезпечити належний рівень екологічної безпеки в країні та далі рухатися “дорожньою картою” реалізації реформи та приєднання до ЄС.