вгору

Керівник юрособи тимчасово відсутній: чи може уповноважена особа підписати ф. № 1-ОПП?

Відповідно до пп. 17.1.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків має право представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника.

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Це визначено ст. 244 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ).

Довіреність від імені юрособи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юрособи (ст. 246 ЦКУ).

Отже, уповноважена особа юрособи за тимчасової відсутності керівника має право підписати заяву за ф. № 1-ОПП на підставі довіреності від імені юрособи за умови, що така довіреність видана органом юрособи або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплена печаткою такої юрособи.

За відсутності керівника з об’єктивних причин, заяву за ф. № 1-ОПП може підписати інша особа, яка уповноважена установчими та/або організаційно-розпорядчими документами виконувати обов’язки керівника на час його відсутності, за умови, що повноваження особи, яка підписала заяву за ф. № 1-ОПП, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом з заявою за ф. №1-ОПП до контролюючого органу.

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадуємо нашим користувачам, що форму 1-ОПП зручно подати у М.E.Doc (ідентифікатор форми J1312105).