вгору

Книга обліку доходів: ведемо у СОТІ

Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» не поширюється на фізичних осіб - підприємців. Платники єдиного податку – фізособи ведуть Книгу обліку доходів і витрат та Книгу обліку доходів, в залежності від статусу платника ПДВ.

Про ведення Книги обліку доходів і витрат у СОТІ ми писали у Блозі бухгалтера.

У цьому матеріалі зупинимось на веденні Книги обліку доходів (далі – Книга) платниками єдиного податку.

Книгу, форма якої визначена наказом Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 19.06.2015 р. № 579 (далі – Порядок № 579), ведуть фізичні особи – платники єдиного податку (далі – ФОП-єдинники) 1-3 групи, які не є платниками ПДВ.

Книга є одним із основних документів, за допомогою якої ФОП-єдинники ведуть облік доходів і витрат. Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено щоденне ведення Книги (пп. 296.1.1 ПКУ). На підставі даних Книги заповнюють податкову декларацію, визначають розмір отриманого доходу (від цього залежить можливість знаходження на спрощеній системі оподаткування), а в подальшому визначають суму єдиного податку.

Нагадаємо основні моменти ведення Книги.

Книга ведеться за вибором ФОП-єдинника в паперовому або в електронному вигляді (п.2 Порядку № 579).

Перед початком використання Книгу слід зареєструвати в органах ДФС.

Для цього необхідно подати заяву. При цьому, у разі ведення книги в паперовому вигляді ФОП- єдинник заповнює заяву у довільній формі і надсилає до органу ДФС.

На сьогодні не реалізована можливість реєстрації та ведення Книги в електронній формі (з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб). Отже, паперова Книга наразі є обов’язковою.

Зверніть увагу!

Для користувачів веб-сервісу СОТА впроваджена форма Книги в електронному вигляді, що є великим «плюсом» і допомогою для ведення обліку доходів і витрат ФОП-єдинників. На підставі щоденних даних Книги можна формувати податкову декларацію та надсилати її до податкових органів.

Ведення Книги в електронному вигляді у веб-сервісі СОТА.

При першому вході в модуль «Книга обліку доходів і витрат» програма запропонує вибрати групу єдиного податку та зазначити номер платника ПДВ (за наявності). Необхідно заповнити дані в полях та натиснути кнопку «Зберегти». Після збереження даних відкриється Книга обліку доходів або Книга обліку доходів та витрат (в залежності від групи платника єдиного податку). Якщо через деякий час платник єдиного податку перейшов в іншу групу або змінив ставку єдиного податку, йому необхідно змінити групу в особистій картці та знову відкрити Книгу.

Програма автоматично рахує підсумки відразу за кілька періодів (за поточний місяць, квартал та рік) та показує підсумки готівкових та безготівкових надходжень і загальні підсумки.

Для формування декларації платника єдиного податку необхідно у відкритій Книзі натиснути кнопку «Сформувати декларацію», після чого відкриється вікно з вже заповненою декларацією, після чого залишається лише її перевірити та відправити, що не займе багато часу.

Заповнення Книги за допомогою веб-сервісу СОТА

У веб-сервісі СОТА вибираємо в розділі «ЗВІТНІСТЬ» –«Книга обліку доходів і витрат».

Назва Книги буде відповідати даним, які заповнені у картці ФОП-єдинника.

Записи у Книзі вносяться щоденно за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо в готівковій та безготівковій формі.

 

При заповненні Книги суми будуть автоматично підсумовуватись за підсумками робочого дня та звітного періоду. Це дасть можливість ФОП-єдиннику контролювати суму доходу, щоб не перевищити встановлений обсяг доходу для перебування на обраній групі.

Нагадаємо!

Відповідно до вимог ст. 291 ПКУ суб’єкти господарювання, що обрали спрощену систему оподаткування, поділяються на такі групи:

- до 1ї гр. – відносяться ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів та надають побутових послуг населенню. Обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 грн;

- до 2ї гр. – які не використовують працю найманих працівників або кількість працівників не перевищує 10 осіб. Обсяг доходу не перевищує 1 500 000 грн;

- до 3ї гр. – які не використовують працю найманих осіб або їх кількість необмежена. Обсяг доходу не повинен перевищувати 5 000 000 грн.

Про обмеження для перебування на єдиному податку 1-3 групи читайте у Блозі бухгалтера.

Крім того, реалізована можливість створення податкової декларації на підставі внесених даних Книги. Для цього необхідно натиснути кнопку «Заповнити декларацію».

Програма автоматично створить Податкову Декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (ідентифікатор форми ­ F0103404).

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Наведемо алгоритм внесення відомостей до Книги, передбачений Порядком № 579.

Отже, у розділі «Дохід від провадження діяльності»:

- у графі 1 зазначаємо дату запису;

- у графах 2-6 щоденно відображаємо дохід від провадження діяльності, зокрема, отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі;

- у графі 2 зазначаємо отримані суми коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги;

- у графі 3 вказуємо суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

- у графі 4 зазначаємо скориговану суму доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати та розраховується як різниця граф 2 і 3;

- у графі 5 вказуємо вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

- у графі 6 відображаємо загальну суму доходу як сума граф 4 і 5;

- у графах 7 і 8 відображаємо, відповідно, вид та суму доходу, що оподатковується за ставкою 15 %.