вгору

Критерії ризиковості та позитивної історії платників ПДВ від Мінфіну: проект наказу

Мінфін 08.06.2018 року оприлюднив на своєму сайті проект наказу «Про затвердження Критеріїв ризиковості платника податку, Критеріїв ризиковості здійснення операцій та Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку» (далі – Наказ).

Проект Наказу містить наступні додатки:

Додаток 1 – Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД та послуг з кодами згідно з ДКПП, що застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, поданих на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операцій при здійсненні моніторингу.

Додаток 2 – Критерії ризиковості здійснення операцій.

Додаток 3 – Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Додаток 4 – Критерії ризиковості платника податку.

Нагадаємо, на даний час діють критерії ризиковості та позитивної історії платників ПДВ, а також перелік кодів товарів і послуг, які були наведені у листах ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18 та від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18

Критерії, затверджені Мінфіном, майже ідентичні критеріям, наведеним у листах ДФС.

Із відмінностей, – з Критеріїв ризиковості платника податку від Мінфіну виключено такі критерії, як:

• дата реєстрації платником податку на додану вартість не перевищує трьох місяців з дати такої реєстрації;

• наявний обвинувальний вирок суду стосовно посадової особи (посадових осіб) платника податку за статтею 205 (Фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України  згідно з інформацією, наявною в органах Державної фіскальної служби.

Також у проекті Наказу уточнено, що якщо платник податків, якого включено до переліку ризикових суб’єктів господарювання, більше не відповідає критеріям ризиковості, такого платника податків виключають з переліку ризикових суб’єктів господарювання в день отримання/виявлення такої інформації.

Однак, звертаємо увагу, що це лише текст проекту наказу, який ще може змінюватись.

До речі, зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту Наказу можна надавати у письмовій та електронній формі до 08.07.2018 р. за адресою:

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 Міністерство фінансів України, e-mail: [email protected].