вгору

Куди подавати звітність неприбутковій організації у разі зміни місцезнаходження?

Порядок зміни контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, території територіальної громади або ДПІ обслуговування регламентується нормами розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок № 1588). 

Платник податків, який має сплачувати за попереднім місцезнаходженням податки і збори, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцеві податки і збори, після взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) обліковується до кінця бюджетного періоду (календарного року) в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) із відповідною ознакою. 

Пунктом 10.2 розд. Х Порядку № 1588 визначено, що у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду. 

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи – підприємця змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується: 

  • із визначенням кодів територій територіальної громади згідно з КАТОТТГ за попереднім та новим місцезнаходженням платника податків; 
  • до закінчення бюджетного періоду з ознакою щодо сплати за попереднім місцезнаходженням податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів. 

Така ознака не встановлюється стосовно: 

  • юридичних осіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій; 
  • платників податків, включених до реєстру платників податків – нерезидентів; 
  • фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність; 
  • відокремлених підрозділів юридичних осіб (резидентів та нерезидентів). 

Враховуючи викладене, платник податку на прибуток у разі зміни місцезнаходження платника податків, пов’язаної зі зміною контролюючого органу, подає Декларацію та сплачує податок на прибуток за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року). 

У разі зміни місцезнаходження платника податків, пов’язаної зі зміною контролюючого органу неприбутковою організацією, подання Звіту здійснюється за новим місцезнаходженням після взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням. 

Про це повідомило Південне міжрегіональне управління ДПС про роботі з ВПП. 

До відома наших користувачів, подавати звітність до контролюючих органів зручно у програмі M.E.Doc, зокрема таку звітність, як: 

  • J0100125 Податкова декларація з податку на прибуток підприємств; 
  • J0101911Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій.