вгору

Куди сплачувати акцизний податок за роздрібну торгівлю?

Суб’єкти господарювання (далі – СГ) роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність. Відповідні вимоги передбачені пп. 212.3.1-1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

СГ, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, щомісячно, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду, подають за місцем реєстрації декларацію акцизного податку (п.223. 2 ПКУ).

Нагадаємо!

Форма декларації акцизного податку затверджена наказом Мінфіну № 14 від 23.01.2015 р.

Декларація акцизного податку (ідентифікатор форми J/F0209506) розміщена у програмі M.E.Doc, за допомогою якої можна без зайвих проблем заповнити та вчасно надіслати декларацію до контролюючого органу.

Таким чином, СГ роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, в тому числі не за основним місцем перебування на обліку, або який перебуває на основному обліку в Офісі великих платників податків ДФС, повинен подавати декларацію акцизного податку до контролюючих органів, які територіально обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу.

Про це зазначили податківці ДФС у Київській області.

Отже, СГ роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, сплачують акцизний податок за місцем здійснення реалізації таких товарів (пп. 222.3.2 ПКУ).

З матеріалом про перелік бюджетних рахунків, які почали діяти з 11.09.2018 р., можна ознайомитись у Блозі бухгалтера.