вгору

Марки акцизного податку: обов’язкові реквізити та відповідальність

ДПС на постійній основі проводять аналіз фінансово-господарських операцій суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв із застосуванням РРО та/або ПРРО.

Так, у ході здійснення податкового контролю зазначених суб’єктів господарювання виявлено непоодинокі випадки реалізації алкогольних напоїв з однаковими реквізитами марок акцизного податку (далі – МАП), які зазначені у розрахункових документах.

Обов’язкові реквізити МАП

Зверніть увагу! Наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/ електронних документів» від 08.06.2021 р. № 329 (далі – Наказ № 329) внесено зміни до форми та змісту розрахункових документів, які стосуються наявності у фіскальних касових чеках, що формуються всіма без виключення РРО/ ПРРО, цифрового значення штрихового коду МАП на алкогольні напої.

Одним із обов’язкових реквізитів МАП нового зразка для маркування алкогольних напоїв є штрих-код та QR-код, які містять інформацію про серію та номер марки.

Відповідно до п. 14.1.107 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) марка акцизного податку – спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в e-сигаретах, віднесений до документів суворого обліку, який підтверджує сплату акцизу, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.

Згідно з п. 226.7 ПКУ кожна МАП на алкогольні напої повинна мати:

  • окремий номер;
  • місяць і рік випуску марки;
  • позначення про суму сплаченого акцизного податку за одиницю маркованої продукції (крім суми акцизу з реалізації СГ роздрібної торгівлі алкоголю).

Також Положенням про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251 (далі – Положення № 1251), визначені реквізити, які наносяться на МАП.

Так, одним з обов’язкових реквізитів, які повинна містити МАП, є серія з чотирьох літер і шестизначний номер та штрих-код (зазначається на марках для алкогольних напоїв). Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

Який алкоголь вважається немаркованим?

Вважаються такими, що немарковані, зокрема (п. 226.9 ПКУ):

  • алкогольні напої, тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, з підробленими МАП;
  • алкогольні напої, марковані з відхиленням від вимог Положення № 1251, відповідно до якого здійснюються виготовлення, зберігання, продаж МАП та маркування алкогольних напоїв;
  • вироблені в Україні алкогольні напої з МАП, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари;
  • алкогольні напої іноземного виробництва з МАП, на яких зазначена сума акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням міцності продукції, місткості тари та розміру ставок акцизного податку, діючих на момент виробництва марки.

Наявність непоодиноких випадків реалізації алкогольних напоїв з однаковими реквізитами МАП, які зазначені у розрахункових документах, може слугувати підставою вважати, що певні СГ здійснюють реалізацію алкогольних напоїв з підробленими МАП, з МАП, що марковані з відхиленням вимог Положення № 1251, чи такими, що взагалі немарковані.

https://lh4.googleusercontent.com/yFlNvmRV_FmNuccpV-q-a8u0yr4dTH8AA2A4BGjXPzIU37ITQ0FQd1UtqfuXIrACK-R20BMCOPvooXyFajKPJ0qMY6J2RVF3Ud55dNUqOAxzeF1vfF0wNbZNAzvJuKimV9BZSXMWJHMiQ9xFGw Відповідальність за недодержання порядку маркування, продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, несплату чи несвоєчасну сплату податку несуть виробники (замовники), імпортери, продавці таких товарів та їх посадові особи відповідно до закону (п. 228.9 ПКУ).

Отже, при реалізації алкогольних напоїв, які немарковані, з підробленими МАП, з МАП, що марковані з відхиленням вимог Положення № 1251, до суб’єктів господарювання будуть вжиті заходи відповідно до ст. 15 та ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.

Про це інформує ДПС.

Таким чином, відповідальність за реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без МАП встановленого зразка або з підробленими МАП, становить 200% вартості товару, але не менше 17000 грн.

Крім того, при встановленні факту торгівлі СГ (зокрема, іноземним, який діє діє через своє зареєстроване постійне представництво) алкогольними напоями або тютюновими виробами без МАП, позбавляють відповідної ліцензії.