вгору

Місцеві органи самоврядування на період карантину можуть зменшувати ставки податків і зборів

Органи місцевого самоврядування при прийнятті рішень про встановлення місцевих податків і зборів на 2021 рік, а саме: ставок єдиного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, туристичного збору, повинні дотримуватись процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003р. №1160-ІV (далі - Закон). Про це йдеться в роз’ясненні ДРС.

Звертаємо увагу, що рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів мають ознаки регуляторних актів.

Регуляторний акт - це прийнятий уповноваженим регуляторним органом нормативно-правовий акт, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб’єктами господарювання.

! В той же час, для запобігання зниження ділової та економічної активності ВРУ було прийнято Закон України від 03.03.2020р. № 540 (далі – Закон № 540). Докладніше - у матеріалі.

Законом, зокрема, надано право органам місцевого самоврядування у 2020 році приймати рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2020 рік щодо зменшення ставок єдиного податку.

При цьому, у 2020 році на рішення органів місцевого самоврядування про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку не поширюється на пп. 4.1.9, пп. 12.3.4, пп. 12.4.3 (в частині строку прийняття рішень) та п. 12.5 (в частині строку набрання чинності відповідними рішеннями) ст. 12 Податкового кодексу України, Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», ч. 3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Отже, у 2020 році до рішень органів місцевого самоврядування про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення ставок єдиного податку щодо зменшення ставок цього податку вимоги реалізації процедур, передбачених Законом, можуть не застосовуватися.

Про додаткові соціальні та економічні гарантії, запроваджені з введенням карантину, читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.