вгору

На що звернути уваги при заповненні платіжки, щоб не виник борг?

Податківці зауважили, що для того щоб сплачена сума податків вірно відобразилась у інтегрованій картці платника податків, платнику необхідно правильно заповнювати реквізити «Призначення платежу» платіжного документа.   

Нагадаємо, що платники під час сплати податкових платежів та ЄСВ при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції користуються вимогами Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення (наказ Мінфіну від 22.03.2023 № 148).   

З метою надання можливості виконання платниками своїх обов’язків щодо сплати належних платежів до бюджету та фондів соціального страхування у разі, якщо надавач платіжних послуг не забезпечив розробку програмного забезпечення в частині використання платниками структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», таким Реквізити платникам збережена можливість використання реквізиту «Призначення платежу» в старому форматі (неструктурованому).   

«Призначення платежу» платіжної інструкції передбачають поля встановленого формату, одним із яких є  «Код виду сплати». Відтак, при заповненні поля  «Код виду сплати»  платник вказує код виду сплати відповідно до затвердженого Переліку.    

Приклади заповнення поля «Призначення платежу» дивіться на сайті ГУ ДПС у Івано-Франківській області.  

Податківці звертають увагу, що вищезазначені вимоги необхідно враховувати при заповненні платіжних документів (в тому числі також при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу) та вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу».   

Саме поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум в ІС «Податковий блок» для ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його інтегрованої картки. В разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в ІКП може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. Навіть у випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника  така сума буде внесена до ІКП платника податків не раніше дати поданої ним заяви. За період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.   

У разі сплати податку на невірний рахунок, платник податків може звернутися до Центру обслуговування платників за місцем своєї реєстрації для проведення звірки. Якщо платежі відсутні у інтегрованій картці платника, суб'єкту господарювання необхідно написати заяву на переведення коштів.   

У заяві зазначаються обов'язкові реквізити суб'єкта господарювання (фізичної особи - підприємця): прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), місце реєстрації. Крім того, вказується номер рахунку, на який були перераховані кошти, дату, суму та номер платіжного документу.   

Також, зазначається напрямок перерахування коштів (або на інший бюджетний рахунок, або на рахунок платника) та причини такого повернення. До заяви додається документ, що підтверджує факт сплати податку. Заяву можна подати до будь-якого Центру обслуговування платників.   

Ці ж дії суб'єкт господарювання може здійснити через сервіс Електронний кабінет, подавши заяву в електронній формі через приватну частину, або у довільній формі через меню «Листування з ДПС».   

Про це нагадали податківці ГУ ДПС в Івано-Франківській області.  

До відома наших користувачів, на сьогодні подати зазначену Заяву в електронній формі можна лише на сайті ДПС. Водночас бланк Заяви (ідентифікатор J/F1302002) є у програмі M.E.Doc.