вгору

На внески до статутного фонду поширюється готівкове обмеження

Суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема з фізособами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн. уключно. Це передбачено п. 6 р. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148).

Суми платежів, що перевищують установлені граничні суми, проводяться через банки або небанківські фінустанови, які мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінустанови для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Зверніть увагу!

Кількість фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Таким чином, вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня до 50 000 грн. поширюються на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі – на внески до статутного фонду.

Відповідну інформацію розмістили фахівці ГУ ДФС у Дніпропетровській області та Інформаційно-довідкового ресурсу «ЗІР» (категорія 109.13).

Тобто, фізична особа може зробити внесок готівкою до статутного фонду підприємства у розмірі до 50 тис. грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.

Дізнайтесь у Блозі бухгалтера, чи поширюються готівкові обмеження на виплату дивідендів та на розрахунки через платіжний термінал, а також про те, що граничне обмеження суми розрахунків готівкою у 50 тис. грн. для виплат на оплату праці пропонують відмінити.