вгору

Набрав чинності Закон про внесення зміни до МКУ та деяких інших законів

З 13.02.2020 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи від 14.01.2020 р. № 440-IX (далі – Закон № 440).

Зміни, зокрема, було внесено до Митного кодексу України (далі – МКУ). Дані зміни є продовженням реформування Державної податкової служби України та Державної митної служби України.

Нагадаємо, що Державну фіскальну службу було реорганізовано на ДПСУ та ДМСУ. Процес реорганізації розпочався ще у 2019 році.

Змінами було визначено вимоги щодо оплати праці, присвоєння спеціальних звань працівникам митних органів. Крім того, МКУ доповнено ст.31-1 щодо застосування електронних документів та електронного документообігу в митній справі. Передбачено, що заяви, звернення, запити, скарги, інші документи можуть подаватися митним органам в електронному вигляді. Формати таких документів визначатимуться ДМСУ.

Крім того, Закон № 440 вносить зміни ще до ряду законодавчих актів, зокрема, до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Розглянемо деякі з цих змін:

  • Було внесено уточнення щодо взяття на облік платників ЄСВ: якщо документ, поданий в електронному вигляді, надійшов пізніше 16 години робочого (операційного) дня, датою його отримання вважається наступний після нього робочий (операційний) день.
  • Крім того, змінами встановлено, що податкові органи повідомляють, крім Пенсійного фонду, також фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування про взяття на облік платників ЄСВ із зазначенням податкового органу, в якому взято на облік платника.
  • Визначено, що ДПСУ подаватиме Мінфіну пропозиції щодо встановлення форм, строків і порядку прийняття та обробки звітності, зокрема в електронній формі, від платників щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.
  • До реєстру страхувальників вноситимуть також реєстраційний номер платника ЄСВ.