вгору

Нацбанк оновив вимоги щодо проведення операцій готівкою

Нацбанк оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні. Про це зазначено на сайті регулятора. 

Зазначені вимоги визначені постановою НБУ “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні” від  23.08.2024 р. № 101 (далі - постанова № 101). Постанова № 101 набула чинності 29 серпня 2024 року 

Так, зокрема, для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку.  

Надавачі платіжних послуг зобов’язані в обов’язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб’єктів господарювання.  

Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).  

Зверніть увагу! Для громадян таких обмежень не встановлено.  

Громадяни можуть, як і раніше, обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб’єктами господарювання за послуги чи товари - готівкою чи безготівково. 

Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності постановою № 101 мають здійснити перегляд та актуалізацію своїх внутрішніх документів з метою їх приведення у відповідність до оновлених вимог регулятора.  

Крім того, постановою № 101 Нацбанк врегулював такі питання:  

  • відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг; 
  • вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження НБУ та зменшення термінів їх проведення.