вгору

Нацбанк вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

Нацбанк постановою Правління від 18 березня 2024 року № 33 оновив Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, врахувавши зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність". Про це йдеться на сайті регулятора. Зазначена постанова набула чинності з 20 березня 2024 року. 

Зверніть увагу! Порядок розкриття банківської таємниці про рахунки клієнтів не зазнав змін.  

Банки й надалі гарантують таємницю банківського рахунку, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції, банківські рахунки чи платіжні картки, як і раніше, можуть бути надані банком виключно:  

Позиція Нацбанку щодо збереження банківської таємниці залишається незмінною, адже це важлива умова для забезпечення довіри клієнтів до банківського сектору.  

Відповідно до норм попередньої редакції Закону про банки і банківську діяльність правоохоронці могли запитати в банків номери банківських рахунків, залишки коштів на них і проведених операцій. Наразі цей перелік доповнено можливістю отримати інформацію про номер платіжної картки клієнта банку.  

Відповідна інформація може надаватися виключно на запит: 

  • органів прокуратури України; 
  • СБУ, ДБР, Нацполіції, НАБУ, БЕБ; 
  • Нацагентства з питань запобігання корупції; 
  • Нацагентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.  

Інформація про номер платіжної картки допоможе правоохоронцям розслідувати справи про платіжне шахрайство, зокрема виманювання коштів методами соціальної інженерії, фішингу тощо. Адже платіжні операції можуть здійснюватися фактично і без використання номера рахунку, лише за номером платіжної картки.