вгору

Нацбанк знизив облікову ставку до 22% з 28.07.2023 року

Правління Нацбанку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25% до 22% із 28 липня 2023 року.  

За повідомленням НБУ, це рішення пов’язано зі стрімким сповільненням інфляції та стійкою ситуацією на валютному ринку. 

Споживча інфляція в річному вимірі з більше ніж 26% на початку року сповільнилася до 12,8% у червні, що перевершило очікування НБУ.  

НБУ поліпшив прогноз інфляції на цей та наступні роки. Водночас подальше зниження інфляції очікувано буде менш стрімким, ніж у першому півріччі. 

Ураховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні.  

НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році − до 6%.  

З початку року Україна отримала майже 27 млрд дол. США у формі кредитів та грантів від міжнародних партнерів, що значно перевищило продаж валюти НБУ для балансування валютного ринку.  

Оновлений макропрогноз НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки. Це відбуватиметься поступово, щоб не зашкодити тенденції до сталого зниження інфляції та стійкості валютного ринку.  

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 14 вересня 2023 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.