вгору

Надання мікрогрантів: Держслужба зайнятості відповідає на найбільш поширені питання

Державна служба зайнятості надала добірку відповідей на найбільш поширені питання, що стосуються грантових програм. Це "Власна справа" і "Грант для ветеранів та їх подружжя". 

1. Що робити в разі необхідності внесення змін у цільове призначення отриманих коштів гранту?  

У межах наданої суми мікрогранту до цільового призначення мікрогранту можуть бути внесені зміни вже після їх затвердження рішенням комісії Державного центру зайнятості. У разі зміни цільового призначення коштів гранту отримувач звертається до Державного центру зайнятості з відповідною заявою, викладеною в довільній формі з наданням обґрунтування зміни цільового призначення коштів мікрогранту. До пакету документів додаються по 3 примірники таких документів: 

  • додаткової угоди, з якою можна ознайомитись тут; 
  • підписаного отримувачем на кожній сторінці бізнес-плану (обидві його частини – описову частину та план надходжень та витрат), з урахуванням запропонованих змін у межах погодженої Державним центром зайнятості суми мікрогранту. 

Комісія Державного центру зайнятості на найближчому засіданні приймає відповідне рішення, про що інформує отримувача листом на електронну пошту, а також протягом 5 робочих днів з моменту прийняття позитивного рішення повідомляє уповноважений банк щодо зміни цільового призначення. 

2. У заявці на отримання гранту розділ “План надходжень та витрат на 36 місяців” заповнюється з урахуванням надходжень по вже діючому бізнесу чи лише по плановому? 

План надходжень передбачає можливість вказати в окремому рядку надходження від діючого бізнесу. 

3. Чи можна змінити місто реалізації бізнесу після того як уже отримано грант і підписано договір з уповноваженим банком?  

Так, грантоотримувач має право змінити місце провадження господарської діяльності. В цьому випадку необхідно подати до вашого регіонального центру зайнятості заяву-повідомлення та довідку за формою 20-ОПП про зміну об’єкта оподаткування з квитанцією ДПС про її прийняття. 

4. Який розмір гранту можна фактично отримати за програмою “Грант для ветеранів”? Оскільки співфінансування проекту відбувається з урахуванням власних коштів заявника, то фактична сума гранту становить 350 та 700 тисяч?  

Гранти у розмірі до 500 тис. та 1 млн грн надаються за умови співфінансування отримувачем у такому співвідношенні: не більше 70% вартості проекту – за рахунок гранту, не менше 30% – за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних). Наприклад, розмір гранту становить 500 тис. грн., відповідно сума співфінансування становить приблизно 214 тис грн, а загальна сума проєкту – 714 тис. грн.  

5. Що робити у випадку, коли підприємець отримав грант, витратив кошти на придбання обладнання, найняв працівників, а потім його призвали захищати Батьківщину? Чи мусить у цьому випадку особа повертати отримані за грантом кошти? 

Ні, не мусить. Відповідно до п. 20 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 р. № 738 (далі – Порядок), у разі призову отримувача на військову службу під час мобілізації, що підтверджується відповідними документами та заявою на ім’я керівника регіонального центру зайнятості, виконання обов’язкової умови договору мікрогранту щодо створення робочих місць тимчасово зупиняється та продовжується після демобілізації отримувача. Згідно з п. 23 Порядку, у разі невикористання або використання не в повному обсязі отримувачем мікрогранту у строки, визначені цим пунктом, у зв’язку з його призовом на військову службу під час мобілізації, що підтверджується відповідними документами та заявою на ім’я керівника регіонального центру зайнятості, такий отримувач може звернутися протягом одного місяця після демобілізації до Державного центру зайнятості для отримання невикористаної суми мікрогранту за умови дії програми. 

6. На якій правовій підставі уповноважений банк вимагає договір поставки для здійснення платежу в межах використання коштів мікрогранту? 

Пунктом 24 Порядку визначено, що для оплати витрат на цілі, визначені п. 5 Порядку та встановлені в договорі мікрогранту, отримувач подає до уповноваженого банку рахунок-фактуру (рахунок, квитанцію, накладну тощо) та договір, укладений між отримувачем і постачальником (лізингодавцем, продавцем) обладнання, сировини та матеріалів тощо. 

7. Якими є мінімальний та максимальний розмір гранту для члена сім’ї учасника бойових дій? 

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, визначається відповідно до його суми запиту та не перевищує 500 тис. грн для члена сім’ї учасника бойових дій – у разі зобов’язання створити два робочих місця після отримання гранту та працевлаштувати двох найманих працівників на умовах, визначених Порядком. 

8. Яку відповідальність несе грантоотримувач у випадку припинення ним своєї діяльності? 

Відповідальність грантоотримувача визначається Порядком – у редакції, що діяла на момент прийняття рішення про надання мікрогранту. 

СГ зобов’язаний попередити центр зайнятості за місцем укладення договору мікрогранту про намір здійснити реорганізацію, ліквідацію тощо.  

9. Чи обов’язково фізособам з числа ВПО здійснювати перереєстрацію місця провадження госпдіяльності в разі отримання коштів мікрогранту? 

Обмеження щодо місця діяльності визначені п. 8 Порядку – отримувачем можуть бути особи, які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованих рф територіях України та територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого Мінреінтеграції, та для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації. 

Заявник має перевірити, чи не міститься адреса провадження його господарської діяльності на таких територіях – повний перелік наведено у наказі Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 22.12.2022 р. №309 та, в разі виявлення адреси у переліку тимчасово окупованих територій або територій ведення активних бойових дій – здійснити перереєстрацію.  

В інших випадках це робити не обов’язково. 

10. Скільки має бути створено робочих місць, якщо особа, дружина або чоловік учасника бойових дій, отримали  грант в розмірі 270 тис. грн? 

Пунктом 4 Порядку визначено, що грант для члена сім’ї може становити до 500 тис. гривень (це верхня межа), при цьому грантоотримувач має створити два робочих місця. 

11. Чи може один і той самий ФОП подати документи на отримання грантів за програмами “Власна справа” та “Переробне підприємство”? Чи може отримати один підприємець декілька грантів за програмою "Власна справа"? 

Одна особа може отримувати гранти за різними програмами. Один підприємець не може отримати декілька грантів тільки в межах однієї програми. Тобто, особа може отримати гранти за програмами “Власна справа” та “Грант для ветеранів та їх подружжя”, але не може отримати два гранти за програмою “Власна справа”.  

12. Чи можуть бути кошти мікрогранту витрачені на оплату праці найманих працівників та сплату податків? 

Ні, напрями витрат коштів мікрогранту визначені п. 5 Порядку, а саме: 

  • придбання меблів, обладнання, транспортних засобів (які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях), необхідних для провадження господарської діяльності отримувачем, закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (такі витрати повинні становити сумарно не більше 50% розміру мікрогранту); 
  • послуги маркетингу та реклами (такі витрати повинні становити не більше 10% розміру мікрогранту); 
  • орендна плата за нежитлове приміщення (такі витрати повинні становити не більше 25% розміру мікрогранту); 
  • орендна плата за обладнання (такі витрати повинні становити не більше 10% розміру мікрогранту); 
  • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (такі витрати повинні становити не більше 50% загального розміру мікрогранту); 
  • використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія). 

Про це інформує Державна служба зайнятості.