вгору

Наявність лікарняного не гарантує його виплату: підстави

Підставою для призначення матеріальної забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі – ЛН), що передбачено вимогами ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі – Закон № 1105).

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється на підприємстві або фізичною особою – підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (ч.3 ст. 30 Закону № 1105).

Комісія із соціального страхування, керуючись Законом № 1105, не тільки здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, а також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі ЛН, заповнення ЛН та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення (абз.2 ч. 3 ст. 30 Закону № 1105).

Перелік підстав, на основі яких комісія має право відмовити в оплаті ЛН, зазначені у ст. 23 Закону № 1105. Найбільш поширеними з них є:

- настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

- порушення режиму лікування застрахованими особами.

Про це нагадало Управління виконавчої дирекції ФСС у Чернігівській області.

Слід зазначити, що застраховані особи зобов’язані надавати роботодавцю достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення.

Також фахівці Управління виконавчої дирекції ФСС у Чернігівській області повідомили, що почастішали випадки підроблених лікарняних листків. На даний час фахівцями ФСС проводяться перевірки обґрунтованості видачі та правильності оформлення ЛН, як на запит роботодавця, так і під час перевірок стану організації експертизи тимчасової непрацездатності безпосередньо в закладах охорони здоров’я.

У разі ставлення під сумнів справжності ЛН, комісія може прийняти рішення щодо відмови в його оплаті. Свої висновки комісія оформлює протоколом, до якого можуть додаватися пояснення, довідки, інші матеріали, що свідчать про обґрунтованість прийнятого рішення.

Докладніше про оплату лікарняних, електронний реєстр ЛН та інше, читайте у Блозі бухгалтера в матеріалах:

- З 1 жовтня – нова звітність з лікарняних та інших виплат за рахунок ФСС. Алгоритм заповнення;

- Оплата лікарняних: 3 найпоширеніші помилки роботодавців та відповідальність за них;

- Електронний реєстр листків непрацездатності діятиме з 01.01.2019 року.