вгору

Найменування посади в трудовій книжці має відповідати Класифікатору професій

Управління Держпраці у Львівській області нагадало, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 р. № 301 відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках - іншу відповідальність.

До уваги! Згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Тому, записи у трудовій книжці беруть до уваги при призначенні пенсії, здійсненні виплат за вислугу років, а також при призначенні інших пільг.

Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій ДК 003:2010 та відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 ( абз. 3 п. 2.14).

Отже, керівники підприємств, оформляючи кадрову документацію (трудові книжки, накази, штатні розписи тощо), мають записувати назви посад відповідно до Класифікатора професій.

Зверніть увагу! З 1 серпня набули чинності зміни до форм звітності з ЄСВ. Змінами, зокрема, передбачено у таблиці 5 додатку 4 заповнювати код класифікатора професій та посаду, які вибираються із довідника, що відповідає національному класифікатору України «Класифікатор професій ДК 003:2010».