вгору

Не має коштів на рахунку: чи може сплатити ЄСВ третя особа?

Нагадаємо нашим читачам, що порядок нарахування, обчислення і сплати ЄСВ визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI, в частині адміністрування – Податковим кодексом України.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 платник ЄСВ зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ.

Частиною 8 ст. 25 Закону № 2464 передбачено, що у разі ліквідації юридичної особи – платника ЄСВ або втрати платником з інших причин статусу платника ЄСВ сума недоїмки сплачується за рахунок коштів та іншого майна платника. У такому разі відповідальними за погашення недоїмки є:

  • ліквідаційна комісія – щодо юридичної особи – платника єдиного внеску, що ліквідується;
  • юридична особа – щодо утворених нею філії, представництва або іншого відокремленого підрозділу – платника єдиного внеску, що ліквідується.

У разі недостатності у платника ЄСВ коштів та іншого майна для сплати недоїмки відповідальними за її сплату є:

  • засновники або учасники юридичної особи – платника ЄСВ, що ліквідується, якщо згідно із законом вони несуть повну чи додаткову відповідальність за її зобов’язаннями;
  • юридична особа – щодо утворених нею філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу – платника ЄСВ, що ліквідується;
  • правонаступники юридичної особи – платника ЄСВ, що ліквідується.

Передача платниками ЄСВ своїх обов’язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства. Це передбачено ч. 9 ст. 25 Закону № 2464.

Отже, юридична особа, фізична особа – підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання з ЄСВ за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області.