вгору

Нерезидент набув/втратив статус пов’язаної особи: період для розрахунку вартісного критерію КО

Податківці повідомили, який період необхідно враховувати для розрахунку вартісного критерію контрольованих операцій, якщо нерезидент протягом податкового (звітного) року набув/втратив або повторно набув статус пов’язаної особи?

Згідно з пп. «а» пп. 39.2.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контрольованими операціями (далі – КО) є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток платника податків (для резидентів Дія Сіті – платників податку на особливих умовах – на фінрезультат до оподаткування, визначений у фінзвітності згідно з Н(П)СБО або МСФЗ), зокрема госпоперації, що здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами, в т. ч. у випадках, визначених пп. 39.2.1.5 ПКУ.

Господарські операції, передбачені п. п. 39.2.1.1 (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) і 39.2.1.5 ПКУ, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови (пп. 39.2.1.7 ПКУ):

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких госпоперацій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Отже, для розрахунку вартісного критерію КО з пов’язаними особами – нерезидентами мають враховуватись періоди податкового (звітного) року, в яких нерезидент перебував у статусі пов’язаної особи з платником податку, за умови відсутності інших критеріїв, визначених у п. п. «б»–«ґ» пп. 39.2.1.1 ПКУ.

Про це інформує Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.