вгору

Нерезиденти-постачальники електронних послуг звітуватимуть з ПДВ за спрощеною формою: з’явився проєкт наказу

02.07.2021 р. набрав чинності закон щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг нерезидентами фізособам, місце постачання яких знаходиться на митній території України (Закон України від 03.06.2021 р. № 1525-ІХ, далі – Закон № 1525). Про його підписання Президентом ми повідомляли тут.

Нагадуємо, що відповідно до цього Закону іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги, будуть зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Такі нерезиденти мають звітувати з ПДВ в електронній спрощеній формі.

У зв’язку з набранням чинності Законом № 1525 ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість» (далі – проєкт Наказу).

Проєктом Наказу передбачено затвердження:

Базовий звітний період

Відповідно до п. 208-1.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базовим звітним (податковим) періодом для особи-нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ згідно з п. 208-1.2 ПКУ, є квартал.

Такий нерезидент-платник ПДВ подає спрощену податкову звітність щоквартально (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України) в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, визначені пп. 14.1.56-5 ПКУ, місце постачання яких розташоване на митній території України шляхом електронної ідентифікації.

Останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається першим днем кварталу, в якому анульовано реєстрацію особи-нерезидента як платника ПДВ, та закінчується днем анулювання реєстрації особи нерезидента як платника ПДВ.

Мова та валюта звітування

Спрощена податкова декларація та уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до спрощеної податкової декларації з ПДВ заповнюються державною або англійською мовою.

Усі показники у податковій звітності проставляються в іноземній валюті (євро або долар США), яку обрано при реєстрації платником податку та в якій сплачується податок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Особливості звітування та сплати податку

Платник ПДВ самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій звітності.

Податкове зобов’язання, самостійно визначене особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник ПДВ, вважається узгодженим з дня подання декларації до контролюючого органу і не може бути оскаржене платником податку в адміністративному або судовому порядку.

Сума податкового зобов’язання з ПДВ підлягає сплаті в іноземній валюті протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого п. 208-1.8 ПКУ для подання декларацій, на валютний рахунок Державної казначейської служби України, в уповноваженому банку.

Реквізити такого валютного рахунку розміщуються на спеціальному портальному рішенні для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Відповідно до проєкту Наказу планується, що наказ набирає чинності з 01.01.2022 р., але не раніше дня його офіційного опублікування.