вгору

Нерезиденти та постійні представництва: особливості контролю в умовах дії воєнного стану

ДПС нагадала про особливості здійснення контролю за нерезидентами (представництвами нерезидентів) у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні.

Облік нерезидентів як платників податків

Відповідно до вимог п. 64.5 та ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нерезиденти зобов’язані стати на облік у ДПС, якщо вони (з присвоєнням 9-ти значного номеру):

  • здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи;
  • придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні;
  • відкривають рахунки в банках України;
  • здійснюють госпдіяльність в Україні через постійні представництва;
  • набувають право власності на інвестиційний актив, визначений абз. третім–шостим пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні.

В останніх двох випадках нерезидент реєструється платником податку на прибуток.

https://lh3.googleusercontent.com/QN8Kb4_TGZw5a-9z21R6MPl5dfLEQIcwkGxkK23fi-F_PmblWtodUsXR_RU2nOtk9V1tUXUoIpBzn905L7jqlyF5ENKZVPHy_3Xhm7TeP1-5XaIgXTvb_nRrAAp6Qevl2gvmLWZhz2dpHVUMCt_flsY Нерезиденти є платниками податку на прибуток у разі здійснення господарської діяльності на території України через постійне представництво. Постійне представництво може бути як відокремленим підрозділом нерезидента, так і відповідати ознакам, визначеним пп. 14.1.193 ПКУ.

Перевірки діяльності нерезидентів в Україні

Перевірки щодо нерезидентів (іноземних компаній, організацій), які здійснюють госпдіяльність на території України та які повинні були стати на облік у порядку, встановленому п. 64.5 ПКУ, але які не виконали описані вимоги щодо постановки на облік протягом 3-х місяців із набрання чинності змінами, та щодо їх відокремлених підрозділів (у т. ч. постійних представництв), що перебувають на обліку, можуть бути призначені з 01.07.2021 р.

Підставою для проведення позапланової перевірки є пп. 78.1.22 ПКУотримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом госпдіяльності через постійне представництво на території України, відповідно до вимог пп. 14.1.193 ПКУ, без взяття на податковий облік.

Мораторій на такий вид перевірок діє з 18.03.2020 р. до припинення або скасування воєнного стану. Це передбачено п. п. 52-2 та 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Відповідальність

Якщо встановлено здійснення нерезидентом діяльності без взяття на податковий облік, ДПС складається акт перевірки.

На підставі такого акта може бути:

  • прийнято рішення про взяття на облік такого нерезидента в Україні без заяви нерезидента та отримання заперечення до акта перевірки (п. 64.5 ПКУ);
  • застосовано штраф у розмірі 100 тис. грн (п. 117.4 ПКУ);
  • накладено арешт на майно нерезидента (пп. 94.2.9 ПКУ), припиняється адміністративний арешт майна після взяття нерезидента на податковий облік на підставі акта перевірки (пп. 94.19.10 ПКУ).

Однак, на застосування штрафних санкцій діє мораторій.

При цьому нерезидент, який розпочав госпдіяльність через своє постійне представництво до реєстрації в ДПС, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а саме від сплати податку на прибуток.

Отже, усі одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування (п. 133.3 ПКУ).

https://lh6.googleusercontent.com/8HGLfiIjO_3EwXWPnWpJ03CCmZv5dWWzv60LlDMurRz2sN0EPuo6s5pNBrIinWp1oDVoUKMILSKaOPd0d8UNr3zVQVBw7nvLc8tKAUsNNVN5zhizc71Vf3hdx6XY4e55lgkK3gtO8TqOqKY6YLCPjtg Постійні представництва нерезидентів, які були зареєстровані платниками податків (у т. ч. податку на прибуток підприємств) у періодах до 01.01.2021 р., залишаються платниками таких податків відповідно до вимог ПКУ до реєстрації як платники податків (у т. ч. податку на прибуток підприємств) відповідних нерезидентів (п. 60 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Про це інформує ДПС.