вгору

Нюанси заповнення ПН/РК для сільгоспвиробників від М.E.Doc

 

Як ми вже зазначали, з 01.04.2023 р. набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», яким вводяться в дію оновлені форми податкової накладної, розрахунку коригування (далі - ПН/РК). 

Зазначимо, що оновлені форми ПН/РК (ідентифікатор форми – J/F1201014) з додатками доступні в програмі M.E.Doc з оновлення 11.02.103. 

Звертаємо увагу сільськогосподарських товаровиробників на особливостях здійснення операцій з постачання власно вироблених товарів.

Заголовна частина ПН містить, зокрема, порядковий номер податкової накладної, який містить лише цифрові значення та складається з двох частин:

у першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер;

у другій частині (після знака дробу) проставляється код.

В ПН попередньої версії платники ПДВ при заповненні ПН/РК проставляли код:

  • 2 - у разі здійснення операцій з постачання власно вироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в п. 16-1.3 Закону України “Про державну підтримку сільського господарства України”;

  • 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції;

  • 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

 

В оновленій формі ПН/РК було прибрано код 2,  для заповнення ПН платниками ПДВ, у разі здійснення операцій з постачання власно вироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 16-1.3 Закону України “Про державну підтримку сільського господарства України” (рис. 1).

Рис. 1

У формі РК кількісних і вартісних показників до ПН (Додаток 2) також відсутній цей код (рис. 1.1).

Рис. 1.1

Також, в РК кількісних і вартісних показників до ПН в розділі Б прибрано графу 15 “Код виду діяльності сільсько­господарського товаровиробника” (рис 2).

БУЛО

СТАЛО

Рис. 2

Радимо звернути увагу на ці нюанси при заповненні ПН/РК за оновленою формою.