вгору

Нові перелік агропродукції, експорт якої підлягає ліцензуванню, та правила ліцензування в умовах війни

Урядом затверджено новий перелік сільгоспродукції, експорт якої підлягає обов’язковому ліцензуванню. Постанова від 31.10.2023 р. № 1133 оприлюднена на Урядовому порталі. Документ вносить зміни до постанови КМУ «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік» від 27.12.2022 р. № 1466, а саме вводить новий додаток 7 «Перелік товарів (аграрної продукції), експорт яких підлягає ліцензуванню». 

Щодо нового переліку агропродукції 

Перелік вказаної продукції:  

  • Пшениця і суміш пшениці та жита (меслин) (код УКТ ЗЕД 1001);  
  • Жито (1002); 
  • Ячмінь (1003);  
  • Овес (1004); 
  • Кукурудза (1005);  
  • Соєві боби, подрібнені або неподрібнені (1201);  
  • Насіння ріпаку або кользи, подрібнене або неподрібнене (1205);  
  • Насіння соняшнику, подрібнене або неподрібнене (1206 00); 
  • Олія соєва та її фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу (1507); 
  • Олії соняшникова, сафлорова або бавовняна та їх фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу (1512); 
  • Олії ріпакова (із ріпаку або кользи) або гірчична та їх фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу (1514);  
  • Макуха та інші тверді відходи і залишки, одержані під час добування рослинних або мікробних жирів і олій, за винятком відходів товарної позиції 2304 або 2305, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані (2306). 

Видача ліцензій на експорт товарів, зазначених у цьому додатку, здійснюється в строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати одержання Мінекономіки заявки на одержання ліцензій на експорт таких товарів. Водночас розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт пшениці, кукурудзи, а також насіння соняшнику та ріпаку до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі здійснюється в 30-денний строк у порядку, встановленому Мінекономіки.  

Постанова набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування, тобто з 10 листопада 2023 р. 

Нові правила експорту 

Крім того, введено  нові правила для експорту агропродукції в умовах воєнного стану постановою КМУ «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану» від 31.10.2023 р. № 1132. 

Нові правила повинні унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції. А також захистити права агропідприємців, які дотримуються законодавства щодо експорту. 

Координаторами експериментального проекту є Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінцифри, Мінфін, Держмитслужба, ДПС. 

Буде сформований перелік верифікованих суб’єктів АПК, які здійснюють експорт товарів. Зокрема, зернових, олійних і продуктів переробки. 

Підприємець для включення в перелік експортерів повинен відповідати чотирьом критеріям: 

  • бути платником ПДВ на момент подачі заявки на експорт та станом на 23.02.2022 р.; 
  • не мати податкового боргу з повернення валютної виручки; 
  • щодо підприємця не складався акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства; 
  • підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23.02.2022 р. по 27.10.2023 р. він провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютної виручки. 

За повідомленням на Урядовому порталі, для включення в перелік верифікованих експортерів підприємець, по-перше, має зареєструватись в ДАР, якщо він там ще не зареєстрований. По-друге, отримати лист підтвердження з банку щодо проведення успішної експортної операції. І третім кроком – подати заявку в ДАР, де вказати код платника ПДВ та додати сканкопію листа з банку. 

Рішення про включення в перелік експортерів буде ухвалено протягом 3 робочих днів після подачі заявки. 

Оновлення відомостей про агропідприємців, які включені до переліку верифікованих суб’єктів, здійснюватиметься щодня. 

Відповідна постанова набирає чинності з дня опублікування. До того часу митниця здійснює оформлення експорту за звичними процедурами, які діяли на сьогодні.