вгору

Нову систему валютного регулювання затверджено

НБУ затвердив і оприлюднив усі нормативно-правові акти, що є основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої Законом України від 21.06.2018 р. № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473). Нова система складається з восьми основних постанов Правління НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання:

Зверніть увагу! Постанови № 1–3 є постійно діючими нормативно-правовими актами, але в повному обсязі діятимуть тоді, коли НБУ не матиме потреби застосовувати заходи захисту на валютному ринку для упередження обставин, що загрожують макрофінансовій стабільності.

Постанови № 4 та № 6 також є постійно діючими актами. Вони визначають загальний перелік можливих заходів захисту та критеріїв їх застосування на валютному ринку, а також запроваджують повідомну процедуру щодо кредитних договорів з нерезидентами.

Постанова № 5 має тимчасовий характер і визначає конкретні заходи захисту, запроваджені НБУ. Ці заходи скасовуватимуться відповідно до темпів поліпшення макрофінансової ситуації.

Постанова № 7 також тимчасово визначає порядок здійснення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до скасування такої вимоги.

Постанова № 8 є одним із ключових документів у впровадженні ризик-орієнтованого підходу у валютному нагляді.

До відома! Правління НБУ затвердило ще два технічних документи з метою реалізації вимог нового валютного законодавства. Це, зокрема, постанова № 10 від 02.02.2019 р. «Про затвердження Правил функціонування Системи підтвердження угод на валютному ринку України». Документ зберігає гнучкі підходи щодо використання банками засобів Системи підтвердження угод ВалКлі. Також НБУ подовжує час роботи Системи з 17-30 до 19-00 для зручності банків, які матимуть більше часу для подання НБУ інформації про наявну на суму коштів у гривнях рахунку 2900 (рахунок для резервування коштів клієнтів для купівлі інвалюти) та про запланований на наступний день обсяг обов’язкового продажу валютних надходжень.

Крім того, затверджена постанова №16 від 04.01.2019 р. «Про документ для обліку та реєстрації валютно-обмінних операцій». Ця постанова встановлює форму і зміст розрахункових документів для проведення валютно-обмінних операцій.

Нагадуємо нашим користувачам, що нова система валютного регулювання запрацює з 07.02.2019 р., разом із введенням в дію Закону № 2473.

Валютні послаблення, що чекають на бізнес з 07.02.2019 р., розглянуто на рис. 1.

Рис. 1

Дорожню карту скасування валютних обмежень див. на рис. 2.

Рис. 2