вгору

Обґрунтованість видачі листка непрацездатності перевіряє ПФУ

На питання: “Чи може роботодавець звернутись до ПФУ за проведенням перевірки обґрунтованості видачі працівнику листка непрацездатності?”, - відповіли фахівці Пенсійного фонду України (далі - ПФУ). 

У разі виникнення сумніву щодо правомірності видачі чи продовження листка непрацездатності страхувальник може письмово звернутись до органів ПФУ. Це передбачено вимогами п. 4 ст. 5 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105-XIV

У такому разі проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування, здійснюють особи, уповноважені на це правлінням Пенсійного фонду України. 

Результати проведення перевірок оформлюються та направляються страхувальнику офіційним листом.  

Нагадаємо, що згідно з ст. 64 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058 та ст. 13-1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від08.07.2010 р. № 2464 ПФУ та його територіальні органи мають право також проводити планові та позапланові перевірки.  

Планові та позапланові перевірки проводяться органами ПФУ за місцезнаходженням суб'єкта, а в разі відсутності у нього приміщення така перевірка може бути проведена в приміщенні органу ПФУ.