вгору

Оподаткування виплат за кредитними договорами

ДПСУ в Інформаційному листі № 5/2024 навели окремі відповіді на запити платників податків на отримання індивідуальних податкових консультацій у сфері міжнародного оподаткування. 

1. Чи виникне податок на доходи нерезидента з джерелом їх походження з України при виплаті ТОВ сум по кредитному договору поручителю нерезиденту: при сплаті відсотків за кредит та при сплаті тіла кредиту? 

Дохід, який виплачується нерезиденту згідно договору поруки як компенсація сплачених процентів за кредит, наданий банком-нерезидентом, оподатковується відповідно до пп. 141.4.2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародного договору з країною резиденції особи, на користь якої здійснюється виплата.  

Сплата тіла кредиту на користь нерезидента не є об’єктом оподаткування податком на доходи нерезидента відповідно до пп. 141.4.2 ПКУ

2. Чи підлягають оподаткуванню процентні доходи нерезидента, які фактично не виплачуються нерезиденту, а зараховуються у рахунок збільшення статутного капіталу? 

Доходи нерезидента із джерелом їх походження з України у вигляді процентів підлягають оподаткуванню незалежно від способу їх виплати, у т. ч. шляхом зарахування у рахунок збільшення статутного капіталу.  

При цьому податок з доходів нерезидента у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги