вгору

Оприлюднено проект нової звітності для посередників з працевлаштування за кордоном

Кабмін розробив проект постанови «Деякі питання подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Проект оприлюднено на сайті Мінекономіки. 

Згідно з пояснювальною запискою, проект розроблено з ініціативи Мінекономіки з огляду на необхідність виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном» від 20.03.2023 року № 2982-IX. 

Цим Законом передбачено, що суб’єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, зобов’язаний подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, звітність про провадження своєї діяльності з метою забезпечення висвітлення актуальної інформації у переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. 

Проектом пропонується затвердити: 

  • Порядок подання форми звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном № 1-ТМ; 
  • форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном № 1-ТМ. 

Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які зареєстровані у встановленому законодавством порядку за видом економічної діяльності з посередництва у працевлаштуванні та включені до переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. 

Форма звітності № 1-ТМ подається декларантом до Мінекономіки один раз на рік до 30 січня року, наступного за звітним. Неподання або порушення строків подання звітності протягом трьох звітних періодів поспіль є підставою для прийняття рішення про виключення з переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. 

Форма звітності № 1-ТМ подається особисто декларантом або його уповноваженою особою до Мінекономіки: 

  • у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення; 
  • в електронній формі на офіційну електронну адресу Мінекономіки декларантом з обов’язковим накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, згідно вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги»; 
  • в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки (у разі технічної реалізації). 

Нагадаємо, що наразі цей проект оприлюднено на сайті Мінекономіки для обговорення.