вгору

Оприлюднено проект Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

На сайті Мінфіну оприлюдено для обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового».

Проект розроблено з метою забезпечення належного функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ), яка запроваджується з 01 липня 2019 року.

Докладно про СЕАРП та СЕ та нові поняття в адмініструванні акцизним податком ми писали у Блозі бухгалтера.

Проект постанови передбачає затвердження Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – Порядок) та втрату чинності постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального».

Зокрема, проектом постанови передбачено:

  • обов’язкову реєстрацію контролюючими органами осіб, які здійснюють реалізацію спирту етилового на підставі подання відповідної заяви;
  • ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового (цей реєстр веде ДФС);
  • реєстрацію платників податків – розпорядників акцизних складів / акцизних складів пересувних, а також реєстрацію акцизних складів / акцизних складів пересувних у СЕАРП та СЕ;
  • ведення у системі окремого обліку обсягів пального або спирту етилового, що оподатковуються акцизним податком, оподатковуються на умовах, встановлених ст. 229 Податкового кодексу України, не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування;
  • забезпечення автоматичного обліку обсягів пального або спирту етилового у розрізі платників податку – розпорядників акцизних складів/акцизних складів пересувних, а також у розрізі акцизних складів/акцизних складів пересувних.

Так, у проекті зазначено, що платники податку зобов'язані з 1 травня до 1 червня 2019 р. зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 р.

Суб'єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників податку з 1 липня 2019 р., зобов'язані до 1 липня 2019 р. зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

Електронні рахунки, які до 1 липня 2019 р. були відкриті Казначейством платнику податків, зареєстрованому у системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП), продовжують використовуватися в СЕАРП та СЕ після настання цієї дати платником податків, який зареєстрований до 1 липня 2019 р. в СЕАРПСЕ.

Платнику податку, зареєстрованому в СЕАРП, який не зареєстрований в СЕАРП та СЕ станом на 2 липня 2019 р., електронний рахунок закривається 23 липня 2019 р. за правилами, встановленими для закриття електронного рахунка у випадку анулювання реєстрації платником податку.

Також п. 35 Порядку передбачено, що протягом 20 календарних днів починаючи з 1 липня 2019 р. платник податку зобов'язаний подати до контролюючого органу акт проведення інвентаризації обсягів залишку спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 р. із зазначенням адрес акцизних складів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового, перелік резервуарів, у яких зберігаються обсяги залишку спирту етилового, правовстановлюючі документи на відповідні об'єкти та документи, що засвідчують правові підстави експлуатації таких акцизних складів.

Форма акта проведення інвентаризації затверджується наказом Мінфіну.

До відома! На сайті Мінфіну вже є проект наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження форми акта проведення інвентаризації обсягів залишку спирту етилового, Порядку його заповнення та подання".

Постійний представник контролюючого органу на акцизному складі бере участь у проведенні інвентаризації обсягів залишків спирту етилового та засвідчує акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового.

Зазначені в акті інвентаризації обсяги залишку спирту етилового у розрізі кодів згідно з УКТЗЕД одноразово збільшують показник (еАНакл) за відповідними кодами згідно з УКТЗЕД як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Проектом передбачено, що ця постанова набирає чинності з 1 травня 2019 р., крім пункту 4 цієї постанови та пунктів 19 – 44 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, які набирають чинності з 1 липня 2019 року.