вгору

Оптова та роздрібна торгівля пальним: що необхідно знати?

З 01.07.2019 року запроваджено ліцензування усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання пального, оптову та роздрібну торгівлю пальним. Це передбачено ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995р. №481/95-ВР.

Річна плата за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі встановлена у таких розмірах:

  • За наявності у ліцензіата місць оптової  торгівлі пальним – 5000 грн за кожне місце оптової торгівлі пальним;
  • За відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним – 10000 грн

До відома! Ліцензії будуть видаватися строком на 5 років.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензію на право здійснення оптової торгівлі та зберігання пального на кожне місце оптової торгівлі або на кожне місце зберігання пального. За відсутності місць оптової торгівлі пальним – одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Суб’єкт господарювання для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального подає:

  • заяву із завіреними заявником копіями документів;
  • документи, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою, на якій знаходиться об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального;
  • акт вводу в експлуатацію об’єкта, або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;
  • дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, початок експлуатації машин, техніки, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії зазначених документів не подаються у разі їх наявності у відкритих держреєстрах, якщо реквізити цих документів та назви реєстрів зазначені у заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

У разі якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта.

Важливо! Суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним копії таких документів не подають.

Відповідальність за достовірність наданих у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

Дане роз’яснення було надано у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 115.02.