вгору

Особливості нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану: що нового?

ВРУ прийнято за основу із доопрацюванням положень проект Закону про внесення зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану від 22.02.2023 р. № 9052.

Проектом Закону пропонується внести зміни до п. 165.1 Податкового кодексу України щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану.

Згідно з пояснювальною запискою метою законопроекту є внесення доходів, отриманих позичальниками внаслідок проведеної реструктуризації за договорами про споживчий кредит, до переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Це стосується позичальників, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання яких (в тому числі якщо споживач є особою, що перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України) є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупована Російською Федерацією територія.

Планується, що цей законопроект набере чинності одночасно із Законом України про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану (законопроект від 22.02.2023 р. № 9051), але не раніше дня, наступного за днем його опублікування.

Зауважимо, що законопроект № 9051 також було прийнято ВРУ за основу із доопрацюванням 11.04.2023 року. Метою проекту є комплексне вирішення проблеми нарахування надмірних та непропорційно великих процентів за договорами про споживчий кредит.

Проектом акта пропонується у період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування запровадити обов’язкову реструктуризацію зобов'язань споживачів за договорами про споживчий кредит, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача (зокрема, якщо споживач є особою, що перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа у порядку, встановленому Законом України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”) є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована Російською Федерацією територія.