вгору

Особливості оподаткування єдиноподатника групи 3 при воєнному стані

У зв’язку з військовою агресією росії проти України Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX (набрав чинності 17.03.2022 р.). Ним внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підрозділом 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 9, який визначає особливості справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України.

Цією нормою, тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей. Зокрема, платниками єдиного податку групи 3 можуть бути ФОПи та юрособи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 млрд грн.

Трудові відносини

До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

При цьому для суб’єктів господарювання, які планують зареєструватися платниками єдиного податку групи 3 зі ставкою 2% доходу, зменшено перелік обмежень порівняно з тим, що встановлені п. 291.5 ПКУ для обрання спрощеної системи оподаткування.

Хто не може обрати нову ставку ЄП?

Так, не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2% доходу:

  • суб’єкти господарювання (юрособи та ФОПи), які здійснюють:

- діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

- обмін іноземної валюти;

- виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

- видобуток, реалізацію корисних копалин;

  • страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінустанови, визначені законом; реєстратори цінних паперів;
  • представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юрособи, яка не є платником єдиного податку;
  • фіз- та юрособи-нерезиденти.

Як перейти на спрощену систему з особливостями?

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 (далі – Заява). Отже, ніякої нової форми заяв щодо переходу на ставку у 2% з доходу, поки не передбачено. Радимо скористатись формою Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (J/F0102003)

Щоб сформувати Заяву в M.E.Doc скористуйтесь розділом Звітність – модуль Реєстр звітність. Створіть нову форму Заяви, заповніть її і подайте до органів ДПС (рис. 1).

Рис. 1

Такі ж дії повинні зробити і користувачі вебсервісу СОТА (рис.2):

Рис. 2

Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання термін для подання Заяви становить 10 днів з дня держреєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку групи 3 з дня їх державної реєстрації.

Для діючих суб’єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою єдиного податку 2 відсотки доходу, змінено граничні терміни для подання заяви.

Такі суб’єкти господарювання з метою обрання спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2% доходу можуть подати до контролюючого органу Заяву.

У спеціальному полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку зі ставкою 2% доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку.

Які передбачені особливості спрощеної системи?

Відсоткова ставка для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, визначені п. 9 пп. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу, встановлюється у розмірі 2% доходу.

Такі платники, виходячи з положень п. 297.1 ПКУ з урахуванням особливостей оподаткування єдиним податком групи 3, запровадженого на період дії воєнного, надзвичайного стану на території України, платники єдиного податку зі ставкою у розмірі 2% доходу звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

1) податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абз. другим і третім пп. 133.1.1 та пп. 133.1.4 ПКУ;

2) ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті госпдіяльності платника єдиного податку (фізособи) та оподатковані згідно з гл. 1 розд. XIV ПКУ;

3) ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;

4) земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку групи 3 зі ставкою у розмірі 2% доходу для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

Також відповідно до пп. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ платниками податків, у т. ч. платниками єдиного податку групи 3 зі ставкою у розмірі 2% доходу, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуванням росії, та перебувають у власності або користуванні, у т. ч.на умовах оренди, фіз- або юросіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї)), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Земельні ділянки визначаються в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями росії, перелік яких затверджується Кабміном.

Разом з цим, згідно з пп. 69.15 – 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для платників податків, у т. ч. для єдинників групи 3 зі ставкою у розмірі 2% доходу, передбачено звільнення від нарахування та сплати:

  • загального мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки;
  • екологічного податку за об’єкти оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, визначається Кабміном.

Згідно з пп. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі – ПДВ) з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Отже, застосування ставки податку у розмірі 2% доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5% доходу).

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку зі ставкою 2% доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на групі 3 єдиного податку зі ставкою 2% доходу.

При цьому такі платники податку позбавляються права на складання ПН/РК за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період перебування такого суб’єкта господарювання на групі 3 єдиного податку зі ставкою 2% доходу.

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2% доходу відсутні об’єкти оподаткування ПДВ та з урахуванням п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ і 49.2 розд. ІІ ПКУ у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України єдинники групи 3, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували встановлені ПКУ особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.

Крім того, платники єдиного податку мають право самостійно відмовитись від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення, або втрачають право на використання таких особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було перевищено передбачений ПКУ граничний обсяг доходу (10 млрд грн).

Про це інформує ДПС.