вгору

Особливості заповнення АН при реалізації бензинів авіаційних та палива для реактивних двигунів

Податківці роз’яснили: які особливості заповнення акцизної накладної (далі – АН) при реалізації (заправленні повітряних суден) бензинів авіаційних та палива для реактивних двигунів платником акцизного податку – СГ, який здійснює авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування?

Відповідно до пп. «л» п. 231.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), одним із обов’язкових реквізитів АН є, зокрема, ознака щодо реалізації пального на умовах, визначених п. 229.8 ПКУ, із зазначенням реквізитів податкового векселя, суб’єктів господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування.

Нагадуємо, що Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 р. № 729.

При складанні АН на операції із заправлення повітряних суден суб’єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування, виданим уповноваженим органом з питань цивільної авіації, бензинами авіаційними або паливом для реактивних двигунів, яке оподатковується на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ, у верхній лівій частині АН зазначаються (рис. 1):

  • у полі «Умови оподаткування»ознака щодо умов оподаткування пального «3» (ввезені на митну територію України або вироблені в Україні бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів, що оподатковуються на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ, з оформленням податкового векселя за ставкою акцизного податку, визначеною пп. 215.3.4 ПКУ, без застосування підвищувального коефіцієнта 10);
  • у полі «Напрям використання»напрям «8» (заправлення повітряних суден СГ, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України)
  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – один з кодів: або «3» (у разі переходу права власності до суб’єкта господарювання - неплатника, або «6» (у разі переходу права власності до нерезидента), або «7» (у разі переходу права власності до платника).

В загальній частині АН обов’язково заповнюється графа «Державний і реєстраційний знак повітряних суден».

Рис. 1

В АН, складених на операції з ввезеними на митну територію України або виробленими в Україні бензинами авіаційними або паливом для реактивних двигунів, що оподатковуються на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ зазначаються серія та номер податкового векселя, виданого до отримання або ввезення на митну територію України бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів. Реквізити податкового векселя зазначаються в АН, складених на операції з реалізації такого пального по всьому ланцюгу постачання, до підтвердження цільового використання пального і погашення податкового векселя у встановлені строки.

Під час заправлення суб’єктами авіапаливозабезпечення повітряних суден бензинами авіаційними або паливом для реактивних двигунів, що оподатковуються на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ, за ставкою акцизного податку, визначеною пп. 215.3.4 ПКУ, без застосування підвищувального коефіцієнта 10, АН на такі операції завжди складають такі суб’єкти господарювання незалежно від того, кому належить таке пальне.

Про це інформує Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.