вгору

Переказ готівки до та після 01.08.2023 року: в чому різниця?

На сьогодні незмінним залишається правило щодо граничних сум (ліміту) на розрахунки готівкою. 

А саме, відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами: 

1) між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн. включно; 

2) з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн включно. 

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується. 

При цьому, обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток). 

Обмеження розрахунків у розмірі 5 тис грн. 

Здійснення переказів готівкою в межах України на суму від 5000 грн. потребує ідентифікації платника. Це передбачено вимогами Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX (ст.14 Закону). 

Ідентифікація передбачає, зокрема, такі дані, як: 

  • для фізособи – ПІБ, номер та серія (за наявності) паспорта громадянина України, або реєстраційний номер облікової картки платника податків;  
  • для юрособи повне найменування та місцезнаходження або ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ. 

Водночас з 01.08.2023 року додатково до вищезазначених умов при переказі готівки через ПТКС на платіжну картку, незалежно від розміру суми, яка буде перерахована, потрібно вводити номер телефону. А саме, у разі внесення готівки за допомогою ПТКС для її зарахування на рахунки платник під час здійснення такої операції має: 

  • ввести номер свого мобільного телефону на екрані ПТКС; 
  • отримати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка); 
  • ввести на екрані ПТКС одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції; 
  • отримати квитанцію. 

Водночас є виключення, коли номер телефону не вводиться. Це стосується таких платежів, що здійснюються через ПТКС, як сплата комунальних платежів (квартплата та комунальні послуги, стаціонарний телефонний зв’язок, телебачення, електроенергія, газ, інтернет, охорона), оплата квитків для залізничних перевезень тощо. 

Докладно про нововведення щодо внесення готівки через ПТКС з 01.08.2023 року читайте тут. 

Отже, і після 01.08.2023 року залишається норма законодавства, яка дозволяє без ідентифікації платника проводити перекази готівки до 5 тис грн. Водночас, якщо Ви проводите переказ готівки через ПТКС, то Вам потрібно вказати номер свого мобільного телефону і тоді можна переказати суму у розмірі до 5 тис. грн. одноразово (раніше, до 01.08.2023 р., вводити номер телефону було не потрібно). 

Якщо ж Вам потрібно переказати суму більше 5 тис грн, тоді така операція потребує ідентифікації платника, яка включає в себе, ПІБ, номер паспорта та інш. Для цього перед здійсненням переказу на суму більше 5 тис грн. потрібно звернутись до банку або субєкта господарювання, якому належить ПТКС.