вгору

Підкориговано порядок блокування ПН/РК

КМУ затвердив постанову від 28.07.2021 р. № 774 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Нагадуємо, що у п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 (далі – Порядок № 1165), визначено, зокрема, ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, за наявності яких реєстрація таких ПН/РК не підлягає зупиненню в ЄРПН.

Одною з таких безумовних ознак для здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризику є значення показника D, який має бути більшим за 0,05.

При цьому наразі показник D розраховується за формулою S/T, де:

- S – загальна сума сплачених за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК, сум ЄСВ та податків і зборів платником податку та його відокремленими підрозділами;

- T – загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 0, 20 і 7 відсотків, яка зазначена платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК.

Змінами до п. 3 Порядку № 1165 передбачено, що показник Т буде визначатися зі ставок ПДВ відповідно до ст. 193 Податкового кодексу України.

Постанова розроблена у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» від 17.12.2020 року № 1115-IX, яким внесено зміни до п. 193.1 ПКУ), зокрема щодо встановлення ставки ПДВ 14% на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України окремих видів сільгосппродукції. Про підписання цього Закону Президентом ми повідомляли тут.