вгору

Підтримка позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок війни

ВРУ прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» № 7441-1 від 14.06.2022 р.

Законопроектом пропонується залежно від місцезнаходження майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень визначати дії як позичальників, так і кредиторів, внаслідок яких кредит буде:

1) «заморожено» до отримання передбачених законодавством компенсацій;

або

2) списано (у випадку, коли зруйноване єдине житло позичальника або його єдиний автомобіль).

Про це повідомлено на сайті ВРУ.

Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект є альтернативним до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій (№ 7441 від 07.06.2022 р.).


Основні відмінності альтернативного законопроекту передбачають, зокрема:


1) уточнення норм ПКУ щодо визначення суми боргу (кредиту) платника податку за кредитом, що підлягає прощенню (анулюванню). 

Пропонується розширити перелік ознак безнадійної заборгованості і доповнити пп. 14.1.11 ПКУ новим пп. «і»: безнадійною заборгованістю визнається заборгованість позичальника за кредитом, що підлягає прощенню (анулюванню) згідно з законопроектом.

Крім цього пропонується пп. 165.1.55 ПКУ доповнити положенням, згідно з яким сума боргу (кредиту) платника податку за кредитом, що підлягає прощенню (анулюванню), не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО;

2) уточнення видів майна, яке є предметом застави за кредитами, які підлягають замороженню або прощенню;

3) розмежування кредитів на ті, що підлягають замороженню, і ті, що підлягають прощенню;

4) визначення порядку повідомлення позичальником (його представником) кредитора про статус зруйнованого або пошкодженого майна;

6) встановлення порядку дій кредитора при отриманні заяви позичальника (його представника) залежно від статусу майна та передбачення механізму компенсації кредитору прощених позичальнику сум.

Щодо «замороження» кредиту

Позичальник або його представник має право звернутися до кредитора із заявою про призупинення сплати грошового зобов’язання за договором про споживчий кредит також у разі, якщо предметом забезпечення за таким договором є майнові права на нерухоме майно / автомобіль, що відповідає хоча б одній з наведених вище ознак. Кредитор звільняє позичальника, нерухоме майно якого розташоване на тимчасово окупованій території, від обов’язку сплати грошового зобов’язання за договором про споживчий кредит (основної суми кредиту, відсотків, комісій, тощо) з робочого дня, наступного за днем подання заяви, до 90-го дня включно після дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або до дня подачі підтвердних документів. 

Позичальник зобов’язаний надати кредитору підтвердні документи не пізніше ніж протягом 90 днів після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Інакше відновлюється обов’язок позичальника щодо сплати грошового зобов’язання у повному обсязі відповідно до умов договору про споживчий кредит.

Щодо прощення кредиту

Позичальник (його представник) не пізніше ніж протягом 90 днів після припинення або скасування воєнного стану в Україні має право звернутися до кредитора із заявою про прощення (анулювання) заборгованості за договором про споживчий кредит, який відповідає одночасно таким умовам:

1) предметом забезпечення за таким договором є знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф нерухоме майно (квартира або майнові права на квартиру), загальна площа якого не перевищує для квартири 140 кв. м, для житлового будинку – 250 кв. м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см;

2) станом на 23.02.2022 р. відсутня прострочена заборгованість за таким договором;

3) метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Позичальник разом із заявою зобов’язаний подати одночасно підтвердні документи, що доводять відповідність нерухомого майна або автомобіля усім умовам, визначеним у цьому пункті.

Кредитор здійснює прощення (анулювання) всієї заборгованості за договором про споживчий кредит (основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) протягом 10 р. дн. з дня отримання заяви та повного пакета підтвердних документів. Кредитор, після прощення (анулювання) заборгованості за договором про споживчий кредит, набуває право на отримання компенсації від держави.

Обов’язок сплати позичальником грошового зобов’язання за договором про споживчий кредит (основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) поновлюється з дня отримання позичальником відповідно до закону компенсації від держави за пошкоджене або знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, нерухоме майно / знищений автомобіль, що були предметом забезпечення за таким договором.

Аналогічна процедура пропонується для осіб, які придбали новозбудоване нерухоме майно (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, об’єкт незавершеного будівництва) у забудовника в кредит із розстроченням або відстроченням платежу.