вгору

Планують врегулювати оборот віртуальних активів: законопроект №10225-1

У ВРУ зареєстрували проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні (законопроект від 17.11.2023 10225-1). 

Згідно з пояснювальною запискою законопроект розроблено з метою створення в Україні ринку віртуальних активів (далі – ринок ВА) та забезпечення належного функціонування правових інструментів захисту прав учасників ринку ВА. 

Віртуальні активи наразі визнаються цифровими речами, тобто є об’єктами цивільних прав. Разом з тим, криптовалюти, які є віртуальними активами, як явище існують вже довготривалий час і фактично використовуються громадянами України.  

Відсутність законодавчого та нормативно-правового регулювання сфери віртуальних активів в Україні, визначення повноважень державного регулятора/регуляторів в цій сфері, встановлення прав та обов’язків інших учасників ринку віртуальних активів унеможливлює прийняття нормативно-правових актів з питань фінансового моніторингу у сфері віртуальних активів. Об’єктивно існує нагальна необхідність у визначенні державного органу, який би забезпечив фактичний запуск ринку ВА та здійснення нагляду та контролю за діяльністю постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів. Таким органом пропонується визначити Міністерство цифрової трансформації. 

Законопроект містить численні базові визначення, пропонує синхронізовану з МіСА класифікацію віртуальних активів та видів діяльності постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, що потребують авторизації. Також законопроектом: 

  • визначаються регулятори ринку віртуальних активів: Мінцифри та НБУ, а також їхні повноваження;  
  • встановлюються порядки здійснення публічної пропозиції віртуальних активів та авторизації постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів;  
  • передбачається впровадження Державного реєстру постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів та віртуальних активів, що пропонуються публічно; 
  • встановлюється відповідальність у вигляді фінансових санкцій для постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів за порушення законодавства при наданні послуг.  

Проектом закону в частині внесення змін до Податкового кодексу України пропонується, зокрема:  

  • оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з віртуальними активами;  
  • запровадження механізму оподаткування ПДФО доходів, отриманих фізичними особами від операцій з віртуальними активами;  
  • встановлюється, що не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з віртуальними активами (крім операцій з окремим видом віртуальних активів (службовими токенами).