вгору

Планують запровадити акциз на солодкі напої

Нагадаємо, у ВРУ на розгляді знаходяться три законопроєкти: 

Законопроєкти № 9032 та №9032-1 передбачають внесення змін до Податкового кодексу України, а саме запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин. 

Законопроєктом № 9033-1 передбачено внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин. 

За повідомленням Д. Гетманцева 17.07.2024 року Фінансовий комітет ВРУ рекомендував прийняти законопроєкт № 9032-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин в першому читанні за основу. 

Законопроєкт № 9032 

Законопроєктом № 9032 пропонується тимчасово, до дати припинення або скасування воєнного стану в Україні, при оподаткуванні вод, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин (код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД 2202 10 00 00) застосовується ставка акцизного податку у розмірі 5,00 гривень за кожні 25 грамів цукру чи іншої еквівалентної 25 грамам цукру підсолоджувальної речовини в 1 літрі.». 

Після припинення воєнного стану – акцизний податок пропонують підвищити до 10 гривень за кожні 25 грамів цукру чи іншої еквівалентної 25 грамам цукру підсолоджувальної речовини в 1 літрі. 

Законопроєкт № 9032-1 

Законопроєктом пропонується шляхом внесення змін до Податкового кодексу України віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою. Платниками податку будуть виробники та імпортери напоїв.  

Законопроєкт №9033-1 

Законопроєктом пропонується шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України включити до складу спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів акцизний податок з вироблених в Україні вод, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин та акцизний податок з ввезених на митну територію України вод, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин.