вгору

Планується внести зміни до Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів

Мінфін повідомив про оприлюднення проекту постанови Каміну «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1257». 

Основною метою розробки проекту постанови є приведення положень постанови Кабміну від 27.12.2010 №1257 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції» (далі – постанова № 1257) у відповідність до норм Податкового кодексу України. 

Нагадаємо, що Законом України від 29.06.2023 № 3193-IX (далі – Закон №3193) внесено, зокрема, такі зміни до Податкового кодексу України: 

  • розширення кола суб’єктів господарювання, на яких поширюється нульова ставка акцизного податку за 1 літр 100-відсоткового спирту із спирту етилового-сирцю, який використовується для виробництва біоетанолу з оформленням податкового векселя; 
  • податковий вексель може бути виданий виробником біоетанолу, який використовує для виробництва біоетанолу спирт етиловий-сирець. 

До впровадження норм Закону № 3193 акцизний податок справлявся за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту зі спирту етилового-сирцю, який використовується для виробництва біоетанолу лише в межах одного суб’єкта господарювання. 

Отже, проект приводить положення постанови №1257 у відповідність до положень Закону № 3193. 

Постанова, у разі її прийняття,  набирає чинності з дня її опублікування. 

Про зміни щодо податкових векселів, які стосуються виробників алкоголю, ми писали тут.