вгору

Порядок подання фінзвітності планують дещо змінити: є проект

Згідно з повідомленням про оприлюднення проекту Постанови він підготовлений з метою приведення Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 № 419 (далі – Порядок), у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 19.07.2022 р. № 2435-IX.

Що передбачено?

Передбачено, зокрема:

  • удосконалення окремих норм щодо подання фінзвітності;
  • уточнення переліку підприємств, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі – МСФЗ).

Так, передбачено, що фінзвітність та консолідована фінзвітність складаються за МСФЗ, зокрема, материнськими підприємствами груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнськими підприємствами великої групи, які не належать до категорії великих підприємств. Також визначено, що Таксономія фінзвітності за МСФЗ видається Радою міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Крім того, змінами визначено, що підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, подають консолідовану фінансову звітність групи власникам (засновникам), до центру збору фінансової звітності та іншим користувачам не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше строків, передбачених законодавством для оприлюднення річної консолідованої фінансової звітності.

Також за текстом Порядку планується слова «та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства» виключити.

Планується, що Постанова набере чинності з дня її опублікування.