вгору

Порядок заповнення митних декларацій як єдиного адміндокумента: нова редакція

У новій редакції викладено Порядок заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа (далі – Порядок). Мінфін затвердив наказ від 23.09.2022 р. № 296 (далі – Наказ № 296).

Відповідно до Загальних положень цей Порядок визначає правила заповнення граф митних декларацій (далі – МД) за формою єдиного адміністративного документа (далі – ЄАД), додаткових аркушів до нього (далі – додаткові аркуші), порядок унесення відомостей до доповнення, а також порядок оформлення, розподілу та використання аркушів МД.

Для товарів, що згідно зі ст. 94 Митного кодексу України підлягають декларуванню з використанням МД, можуть використовуватися МД, передбачені Конвенцією про процедуру спільного транзиту, та правила їх заповнення, відповідно до цієї Конвенції.

Передбачені цим Порядком правила також поширюються на застосування МД за формою ЄАД, додаткових аркушів і доповнення, виготовлених за допомогою комп’ютера, та електронних МД.

Відповідно до п. 3.3 Порядку графи A, C, D/J, E/J, F, G, I МД паперового примірника МД та її електронної копії або електронної МД заповнюються посадовими особами митних органів. Інші графи МД заповнюються Декларантом.

В окремих випадках, визначених цим Порядком, до зазначених граф МД частина відомостей може вноситися Декларантом, а посадові особи митних органів можуть вносити відомості, що належать до компетенції митних органів, до інших граф МД.

Цей наказ набирає чинності з 01.10.2022 р., але не раніше дня його офіційного опублікування (наразі Наказ № 296 не є опублікованим – ред.), крім окремих абзаців гл. 3 розд. II Порядку, які набирають чинності одночасно з набранням чинності п. 3 розд. І Закону України від 25.01.2022 р. № 1999-IX, а саме:

  • абз. третього правил заповнення графи 2 митної декларації;
  • абз. третього правил заповнення графи 8 митної декларації;
  • абз. четвертого правил заповнення графи 29 митної декларації;
  • абз. восьмого правил заповнення графи 33 митної декларації;
  • абз. другого правил заповнення графи 40 митної декларації.

З набранням чинності наказом № 296 скасовується наказ Мінфіну України від 08.02.2022 р. № 55 «Про затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа».

Зверніть увагу! Наказ № 296 ще не набрав чинності, а до нього вже вносяться зміни наказом Мінфіну від 14.10.2022 р. № 328.