вгору

Посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори: Закон прийнято

ВРУ 14 липня 2023 р. прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори» (законопроект № 7629 від 02.08.2022 р.). 

Цей Закон віднесено за предметом правового регулювання до міжнародно-правових зобов’язань України в сфері європейської інтеграції та сфери дії права ЄС, і спрямований на виконання низки Директив Європарламенту та Ради ЄС. 

Прийнятий Закон направлений на удосконалення правового регулювання адміністративної відповідальності за порушення вимог трудового законодавства щодо укладення та виконання колективних угод і договорів, а також посилення захисту прав та інтересів працівників і роботодавців. 

Для досягнення вказаної мети у ст. ст. 41-1, 41-2, 41-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за: 

  • ухилення від участі в колективних переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективної угоди, договору у вигляді штрафу від 10 до 50 нмдг (від 170 до 850 грн); 
  • порушення чи невиконання колективної угоди, договору у вигляді штрафу від 50 до 100 нмдг (від 850 грн до 1700 грн); 
  • ненадання інформації для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних угод, договорів у вигляді штрафу від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн). 

Встановлено, що штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, чи профспілки, якщо вони представляють інтереси працівників таких роботодавців. 

Реалізація даного Закону сприятиме посиленню захисту прав працівників і роботодавців, їх представників. 

Про це повідомлено на сайті ВРУ. 

Наразі Закон готується на підпис.