вгору

Повідомлення про технічний збій надавачами фінпослуг: проект постанови

НБУ розробив і пропонує до обговорення порядок повідомлення надавачем фінансових або супровідних послуг Нацбанку про настання технічного збою або інших невідворотних обставин, які об’єктивно унеможливили проведення оцінювання кредитоспроможності споживача або подання інформації про споживчий кредит до бюро кредитних історій. Пропонується встановити порядок для надавачів фінансових і супровідних послуг, який дасть змогу в простий спосіб повідомити та підтвердити факт настання технічного збою. Якщо не було проведено оцінювання кредитоспроможності споживача або не виконано обов’язок і не дотримано строків подання інформації про споживчий кредит до бюро кредитних історій, включеного до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, через технічний збій або інші невідворотні обставини, НБУ не буде застосовувати штрафні санкції відповідно до абз. сімнадцятого ч. другої ст. 28 Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії»

У проекті Постанови передбачено низку вимог стосовно надання інформації про технічний збій, а саме: 

  1. Повідомлення про факт настання технічного збою або інших невідворотних обставин не пізніше ніж на другий робочий день із дня їх настання, а також перелік інформації, яка має надаватися під час такого повідомлення; 
  1. Письмового підтвердження факту настання технічного збою або інших невідворотних обставин упродовж п’яти робочих днів із дня повідомлення про факт їх настання, а також перелік інформації, яка має зазначатися в такому письмовому підтвердженні. 

Про це повідомив регулятор.