вгору

Позитивна курсова різниця від продажу валюти: що з доходом підприємця-загальносистемника?

Податківці надали відповідь, чи включається до доходу підприємця сума позитивної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки, отриманої від здійснення ЗЕД, на міжбанківському валютному ринку?

Відповідно до п. 177.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Оскільки виручкою ФОПа вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсації вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод.

Пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування.

Згідно з ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 р. № 959-ХІІ фізособи, які мають постійне місце проживання на території України, мають право здійснювати ЗЕД, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з чинним законодавством.

Валютні кошти, що надходять на валютний рахунок ФОПа від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження і включаються до доходу та відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Відповідно до п. п. 5, 6 розд. І Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядку торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 1, торгівлю іноземною валютою та/або банківськими металами на валютному ринку України дозволяється здійснювати виключно НБУ та суб’єктам ринку або через таких суб’єктів.

При цьому, суб’єктами ринку є:

  • банки, що отримали банківську ліцензію;
  • небанківські фінустанови, що отримали ліцензію;
  • оператори поштового зв’язку, що отримали ліцензію.

Отже, при подальшому продажу частини валютної виручки на МБВР, де курс іноземної валюти значно вище за офіційний курс НБУ, виникає позитивна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок в національній валюті ФОПа. Сума позитивної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про доходи.

Про це повідомив начальник управління податкового аудиту ГУ ДПС у Львівській області.