вгору

Президент підписав закон про особливості надання електронних публічних послуг

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» від 15.07.2021 року № 1689-ІХ (далі – Закон № 1689).

Про проєкт цього закону читайте у нашому матеріалі.

Основна мета Закону № 1689 – державні органи в Україні не зможуть вимагати паперові документи, довідки та посвідчення, якщо інформація є в державних реєстрах.

Закон № 1689 запроваджує нові терміни, такі як «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», а також інші терміни, пов’язані з наданням (отриманням) електронних публічних послуг.

Також документ визначає особливості надання таких послуг, порядок отримання та особливості оформлення результатів їх надання.

Зокрема, у Законі зазначено, що у разі якщо законодавством для отримання публічної (електронної публічної) послуги вимагається подання документів у паперовій формі, такі документи можуть подаватися у формі електронного відображення інформації, що міститься у відповідному документі, засобами інформаційно-телекомунікаційних систем (у тому числі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

У разі якщо законодавством для отримання публічної послуги вимагається:

  • встановлення фізичної особи, яка подає документи в паперовій формі, для надання електронних публічних послуг належним дотриманням цієї вимоги вважається електронна ідентифікація фізичної особи, яка подає такі документи з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису;
  • встановлення представника юридичної особи, яка подає документи в паперовій формі, для надання електронних публічних послуг належним дотриманням цієї вимоги вважається електронна ідентифікація фізичної особи, яка подає такі документи з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Закон набирає чинності через три місяці з дня опублікування.

Протягом цього часу Кабмін має затвердити план заходів щодо переведення публічних послуг в електронну форму.