вгору

Прийнято Закон щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті

ВРУ прийнято Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті (законопроєкт від 24.06.2021 № 5705). 

У багатьох українських містах вже використовують електронні квитки для проїзду, однак відповідних законодавчих норм досі не було прийнято. 

Законопроєкт було розроблено з метою використання електронного квитка у якості правової підстави для укладення договору перевезення пасажира та багажу, а також створення умов для належного функціонування автоматизованої системи оплати вартості проїзду в міському пасажирському транспорті.  

Зокрема, законопроєктом запропонована нова редакція частини другої статті 910 Цивільного кодексу України: «Укладення договору перевезення пасажира та багажу підтверджується видачею відповідно квитка або електронного квитка та багажної квитанції, вимоги до яких встановлюються відповідно до законодавства».  

Визначаються терміни «електронний квиток» та «квиток»: 

  • електронний квиток електронний проїзний документ, інформація в якому зафіксована з дотриманням вимог, встановлених законодавством, у формі електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити та відомості, який після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду надає право пасажиру на одержання транспортних послуг; 
  • квиток проїзний документ встановленої форми, що містить обов’язкові реквізити та відомості, який надає пасажиру право на одержання транспортних послуг. 

Затвердження форми, обов’язкових реквізитів та відомостей, які повинні міститися у квитку та електронному квитку; затвердження технічних вимог до автоматизованих систем обліку оплати проїзду, що мають забезпечувати інтероперабельність засобів реєстрації електронних квитків, покладається на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту. 

Органи місцевого самоврядування запроваджують автоматизовану систему обліку оплати проїзду, встановлюють порядок її функціонування, визначають особу, уповноважену здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду. 

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.